Зоопсихологія

Уявіть піддослідного щура, який біжить по тунелю за підкріпленням (наживкою). Його так навчили. Він впевнений, що в кінці вона найде це підкріплення, оскільки це підкріплення він отримує щоразу долаючи шлях від початку і до кінця. Уявіть цей тунель з поворотами. Приблизно за 3-5 разів, в залежності від піддослідного щура, він впевнено крокує до підкріплення. Дослідники ускладнюють процес подолання шляху дверцятами – парою, на кожен заданий проміжок шляху. Відрізняються дверцята двома характеристиками: білі – відкриваються, чорні – ні, тобто колір і гнучкість. Спочатку щур не помічає різниці і намагається відкрити як білі так і чорні дверцята, але приблизно на третій парі дверей він зупиняється і умовно «замислюється». Після цього процесу більшість щурів «осмислено» відкривають білі дверцята, і не намагаються відкривати чорні. Коли щур впевнено крокує до підкріплення, завдання ускладнюється дверцята розфарбовують біло-чорними полосками, одні з яких горизонтальні а інші вертикальні. Одні з них теж відкриваються, інші ні. Щурі спочатку не ідентифікують різницю, їм потрібно більше часу для «розбору польоту», ніж при спрощеному варіанті. Але з часом вони долають ці перешкоди. Це найбільш вдалий спосіб пояснити утворення когнітивної карти. Треба зазначити що когнітивна карта чисто суб»єктивна картина. Її повнота, узагальнення, аналіз, синтез, масштаб залежить від багатьох критеріїв розвитку піддослідного. Інструментарій за допомогою якого вирішується дане питання називається психікою. Хоча треба зазначити що психіка значно ширше понняття ніж утворення системи когнітивних карт, тобто системи вирішення поставлених задач, проблем. Когнітивні карти стоворюються заради адаптації до умов зовнішного середовища.

Як вже зазначалось, іструментом для вирішення проблем є психіка. Різні автори по різному інтерпритують значення цього терміну, але загальновизнаного немає, оскільки вважається що вони не передають повноти цього терміну, а загально вживаним є функціональне визначення. Я вважаю, що психіка це апарат аналізу, ідентифікації, узагальнення, синтезу зовнішнього середовища, внутрішнього світу та Господа Бога. А для Господа чело-веки являються ще одним рівнем для Самопізнання і реалізації соїх Планів. Психіка ж базується на знаннях, уміннях й навиках про які треба виділити окрему тему.
Цей приклад про щурів, найбільш вдалий для того що я хочу пояснити. Когнітивна карта створювача цього ресурсу прекраснійша, високоякісна і не замусолена непотребом. Зрозуміти, повторити або хоча б осмислити як я авторизувалась а не в змозі. Це доступно тільки розробникам ресурсу. А от що б йому відповів тест Люшера це вже питання. Для тих хто не знає: від вибору кольору залежить психологічний характер, емоційний стан, схильнісь до стесів та багато іншого. Було би класно, якщо б колір мінявся в залежності від ставлення до Вас. А також розмір шрифта.

1 коментар

Катерина Вілігорська
Нагадує про «Квіти для Еланджерона».
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте