Аналіз, ідентифікація, синтез

Аналіз, ідентифікація, синтез
Аналіз– це процес мислення, що передбачає розчленування предмету або поняття на його складові. Воно може бути уявним або реальним, в залежності від поняття або предмету, що аналізується, а також від потреб особистості що аналізує. Кількість і якість елементів на які розщеплюється поняття залежить від ідентифікації – процесу мислення, що передбачає віднесення елементу поняття до класу або типу предмета, з подальшим присвоєнням назви цього елемента. Для присвоєння назви, психіка застосовує порівняння – процес мислення, що передбачає виділення однакових складових предмету, з існуючим словниковим запасом індивіда. Клас предметів – це предмети або поняття, що можуть бути в порівнянні однаковими. Наприклад, клас кросвордів, клас меблів, клас собак і т.д. Тип предмету – це невід’ємний, нероздільний з предметом елемент. Наприклад, колір – він існує, але не окремо від предмета його не існує, навіть гуаш або акварель це предмет а не колір. Також глянець, гладкість, форма. Але не потрібно вважати що тип предмету це лише прикметник, наприклад дно або година, вони нерозривно пов’язані з предметом до якого належать.
Також невід’ємним складником утворення понять є узагальнення. Це процес мислення під час якого множина елементів подібних, спільних за структурою та властивостями поєднуються під одним поняттям, що можуть виразитися одним словом. Узагальнення можливе через процес що називається абстрагування. Це здатність психіки виокремлювати суттєві від несуттєвих ознак, елементів, властивостей, дій, призначень.
Самим важким процесом що проходить у психіці являється синтез, оскільки це здатність психіки об’єднувати продукти аналізу, ідентифікації, порівняння, узагальнення та абстрагування в єдине поняття, що виникає в понятійному апараті індивіда. Найкраще зрозуміти ці процеси можна на даному прикладі. Індивід бачить дерево, виокремлює його від оточуючого середовища. Замічає що воно складається з стовбура, гілочок та листочків (аналіз), називає їх словами (ідентифікація, клас речей), відзначає якої форми, кольору ці листочки (тип предмету), розуміє що в принципі розмір листочків що ростуть на одному дереві ознака не суттєва для розуміння до якого біологічного виду належить це дерево (абстрагування), встановлює форму листочка як сталу і спільну для цього дерева (узагальнення). Після цих процесів відбувається синтез, образно кажучи, предмет із зовнішнього середовища потрапляє у внутрішній світ індивіда. Тепер можливо проводити різні операційні дії над поняттям, наприклад уявляти предмет при спогаді про нього, або прогнозувати як дерево буде виглядати зимою без листя.
Враховуючи синтетичні властивості психіки, людство можна поділити на два царства (філософія релігієзнавства) Темні та Світлі особистості. Відповідно Темні особистості не здатні до синтезу. Світлі – здатні. На практиці це виглядає таким чином. Групі дітей описують дерево, наприклад яблуню, вони його бачать і запам’ятовують. Пройшовши до іншого дерева, у дітей запитують що вони бачать. Деякі діти не здатні до розуміння того, що перед ними теж яблуня, особливо якщо дерева різних розмірів, оскільки не здатні до синтезу знань отриманих раніше. У Світлих особистостей інша проблема, вони не здатні повторити ще раз одну і ту ж розповідь, а кожен раз будуть наголошувати на різних елементах, та кожен раз, можливо, перебільшувати значення однієї і тієї ж події. З чого складається враження що діти багато в чому просто фантазують. Враховуючи вище сказане, дітей з різних царств потрібно навчати різними методами та формами научання, оскільки психіка діє по різному

4 коментарі

Адам Чесноков
Ну що можна сказати? Публікації Ваші про психилогію людини непогані, але хотілося б більше практичності. Вважаю, що практичної психології потрібно навчати дітей у школі. Діти мають вміти вирішувати свої проблеми і близьких людей. У школі вчать багато чого такого, чого у реальнуму житті непотрібно. У кращому випадку, дитина через кілька років після закінчення школи пам'ятає кілька формул з хімії, теорему Піфагора з геометрії і т.д. А ось практична психологія, думаю, у житті може згодитися всім.
У мене прохання до людей, які пишуть тут і вчилися на психологів або самостійно вивчать психологію: пишіть щось практичне. Пишіть як поводитися в різних ситуаціях, як вирішувати проблеми в житті.
Подобалися мені на цьому сайті деякі публікації про психологію пана Олега Германа.
Богдан Бойко
ну як кому… я наприклад дууже багато зі школи використовую в повсякденному житті!

а які саме ситуації Вас цікавлять?
Адам Чесноков
Мене цікавлять різні ситуації. Цікавлять стосунки в сім'ї, стосунки з людьми в колективах і таке подібне.
Читав деякі статті психологів на сайті «Молодий буковинець» в блогах, але це вже було десь так 2 роки тому. Зараз, напевно, там уже не пишуть на психологічні теми.
Ольга Мороз
Практична психологія передбачає конкретну подію або прихологічну травму особистості, що відбулася в її житті,і притаманна конкретно їй, я ж цією публікацією «здала систему» діяльності психіки, і кожен при бажанні може застосовувати її на практиці.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте