Зоопсихологія

        Розкажу про експеримент з мавпами. Мавпу навчили по команді приносити стакан води досліднику. За це вона отримувала підкріплення в виді банану. Потрібно зауважити, що воду в стакан набирала мавпа з відра. Команда була в словесній формі. Це підтверджує що мавпа розрізняє, ідентифікує слова. Експеримент продовжили таким чином – налили в басейн води, через басейн поставили міст. Дослідник стояв на одній стороні басейну з підкріпленням, на іншій стороні знаходилось відро з водою. Поступала команда принести воду. Мавпа не задумуючись бігла через міст, набирала воду і приносила досліднику. Їй показали, що басейн теж наповнений водою, намочили руки. Але не зважаючи на це, вона продовжувала за водою бігти через міст. Дослідника так розізлила поведінка мавпи, що він її кинув у басейн з водою. Але навіть після цього мавпа не здатна була узагальнити воду в відрі з тією ж самою водою в басейні, і продовжувала бігти до відра. Отже, робимо висновок, що у мавп відсутнє.
         Є ще один цікавий експеримент з мавпами. Взяли трьох маленьких мавп від яких відказались батьки або з проблемними батьками. Посадили в три різних клітки. В першій клітці вже була мавпа з і своїм дитинчам. Мавпа-мама бавила як своє дитинча так і чуже, приділяючи значно меншу увагу прийомній дитині. Дослідники вказували, що у мавпочки приступи істерик. Як відомо істерика починається коли індивід хоче привернути увагу будь-яким способом. Як видно мавпи не здатні до навчання, повторення чужої поведінки дії, якщо ця дія не направлена на неї особисто.
В другій клітці поставили манекен мавпи-мами. Ця мавпочка росла зовсім без материнської ласки. Згодом вирісши, і народивши свою дитину, вона не приділяла увагу своїм дітям, ставлячись до власних дітей холодно і без позитивних емоцій. А якщо вони починали голосно гратись, то вона строго їх наказувала биттям і навіть укусами. Це свідчить про повторення материнської програми поведінки.
        В третій клітці знаходився манекен мавпи без голови. Мавпа-дитя не мала поняття що у її матері вона повинна бути. Цей експеримент закінчився трагічно: коли дитя виросло і саме стало матір’ю, то відірвало голову своїй дитині і без емоцій відійшла подалі від мертвого тіла. В цієї мавпи відбулось порівняння не з собою і дитиною, а з матір’ю і дитиною. Що доказує відсутність самоідентифікації.
          Ще один цікавий експеримент. Хоча наслідки були непередбачуваними. Групу мавп які заходились у привичному їм середовищі, навчили мити банани перед їжею. Згодом батьки почали вчити цьому процесу своїх дітей. Не відомо чи перші мавпи усвідомлювали важливість цього процесу але їх нащадки вже без вказівок дослідників повторювали цей ритуал. Дослідники хотіли переконатись чи батьки будуть вчити своїх дітей цьому процесу і отримали позитивний результат. Але несподівано,  інша група мавп, яка знаходилась не далеко від досліджуваної групи теж почала мити банани перед вживанням. Потрібно відзначити, що дані групи мавп не мали безпосереднього контакту. Дослідники цих двох груп не знайшли ніякого іншого пояснення, ніж доказ існування телепатії. Питання залишається відкритим…

13 коментарів

Татьяна Таран
Хм, дивно. Я про останній експеримент. Якщо обидві групи мавп були у своєму природньому середовищі і дослідники їх спеціально не розділяли, то контакт, мінімум зоровий, цілком можливий.
Ольга Мороз
Контакт можливий, але не був зафіксований дослідниками. Мається на увазі, що мавпи під час не тривалого контакту не здатні до научіння з першого ж разу, потрібно повторення для засвоєння знань.
Татьяна Таран
Цікаво :) Мають же бути якісь фактори. Може породи різні? Згадався вираз «повторювати як мавпа».
Ольга Мороз
Уявіть, зустрічаються дві мавпи, одна з яких вміє мити банани, інша — ні. Чи буде перша зразу ж вчити другу мити банани після їх знайомства, не підозрюючи чи друга вже це вміє? І не факт, що друга не вміє робити щось корисніше ніж миття бананів. А вираз «повторювати як мавпа» пішов від усвідомлення того, що мавпи здатні лише повторювати не вникаючи в суть процесу.
Татьяна Таран
Оу, це вже еволюція навиків стада виходить :))
Ольга Мороз
Взагалі-то, дослідники зробили висновки, що мусить бути «точка зору глобальної ерудиції» або як зараз модно говорити Ра-М-Ха, який або яка відповідає якраз за цю саму еволюцію розвитку навиків не тільки мавп, а й усіх існуючих форм існування живої природи, не виключаючи Людину.
Татьяна Таран
:)) Ра-М-Ха доступне не кожному, але дивно, що за цією модною фішкою не пищить пів світу. Нон-сенс якийсь.
Максим Татарченко
щодо останнього експерименту, я так розумію, це одиничний результат. Цілком можливо, що мавпи стали мити фрукти просто так, співпадіння. Необхідна доведена повторюваність факту, щоб щось казати.
Татьяна Таран
Так, тут багато білих плям.
Ольга Мороз
Білих плям дійсно багато, оскільки подальші есперименти були згорнуті під тиском «правитєльства», оскільки висновки зроблені дослідниками не влаштовували їх, і на ТАКЕ вони не хотіли тратити гроші платників податків…
Максим Татарченко
А ви не допускаєте, що висновки не влаштовували якістю?
Ольга Мороз
История об этом умалчивает…
Spe Ternopil
Гарна стаття! А ще читаєм про Експерименти над мавпами, описані у 3-ому номері журналу Експеримент. До речі, дуже цікавий україномовний журнал, читається на «одному диханні»
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте