Класифікація потреб

Сьогодні з хочу зачепити тему про піраміду потреб Маслоу. Він стверджував, і всі психологи беззаперечно з ним погоджуються, що всі людські потреби можна образно зобразити в вигляді піраміди. Для подальшого розуміння цієї піраміди потрібно прояснити що саме являє собою потреба. Потреба – це внутрішній стан людини, що є внутрішньо-спонукальним мотивом для зовнішньої діяльності людини.
Дном піраміди Маслоу можна вважати фізіологічні потреби, такі як – сон, їжа, вода, дихання, випорожнення, секс, тобто усі спектри органічних потреб, матеріальна забезпеченість – одяг, житло. Потрібно зауважити що ці потреби виникають з народження і якщо особистість розвивається правильно, тобто ці потреби задоволені в повній мірі, то особистість потребує задоволення більш складних для існування особистості потреб – потреба в безпеці. Безпека – відчуття особистості в збереженні власних досягнень: здоров’я, майна, майбутнього, соціальній безпеці, захисті від внутрішніх та зовнішніх ворогів, впевненість у медичній сфері, впевненість в отриманні освіти. Задоволення цих потреб веде до контролю над власним життям та забезпечує певний властивий особистості життєвий рівень. Наступним «поверхом» піраміди є задоволення соціальних потреб. Ними є потреба в любові, дружбі, причетності до певної групи людей, об’єднань в яких є спільні інтереси, спільні плани на майбутнє, якщо узагальнити то можна говорити про становлення соціальної особистості. Якщо в особистості відбулось становлення як соціального елемента суспільства, тоді виникає наступний етап становлення – потреба в повазі та визнанні: самоповага,  повага з боку оточуючих, потреба у визнанні за особистістю  власних позицій, думок, суджень, почуттів, прав та обов’язків. Наступною складовою піраміди є потреба у самореалізації – розкритті прихованих потенціальних можливостей до творчості. Я вважаю, що в жінки, що закохана, піраміда міняється – вершиною цієї піраміди стає потреба у продовженні роду, а в закоханого мужчини – потреба у самовираженні. Саме тому говорять, що у колективі мужчина старається бути лідером, а жінка – єдиною. Потрібно прояснити, що не від того, чи задоволені потреби в повній мірі, залежить підняття особистості на наступний щабель розвитку, якраз найчастіше навпаки: при задоволенні вищих потреб, нижчі, тобто фізіологічні, страждають, оскільки процес творчості захоплює так, що всі інші потреби можуть просто не виникати.
Для подальшого розуміння потреб потрібно їх класифікувати:
  • За видом: потреби в існуванні та потреби в поставленні цілей. До перших належать потреби в їжі, одязі, комфорті. До других – потреба у владі, славі, визнанні, задоволення намірів.

  • За родом: першочергові та другорядні. Потрібно вказати, що відносити потреби до цих видів потрібно відносно, оскільки потреби можуть ставати другорядними при їх постійному плановому задоволенні, або можуть ставати такими без постійного планомірного їх незадоволення.

  • За родиною: матеріальні і нематеріальні. До перших належать потреби що можна придбати за кошти, до других – потреби, що передбачають відпочинок, потреби у творчості, освіті.

  • За класом: я перечислила вище – це піраміда Маслоу.

  • За типом: особистісні, екзистенціальні, духовні. Особистісні – відносяться до потреб особистісного характеру (почуття, відчуття). Екзистенціальні – потреби, що є притаманні особистості, що класифікує свої індивідуальні потреби. Духовні потреби – вищий прояв потреб, що притаманні релігіям світу.

  • За під-царством: раціональні і нераціональні. Потреба в курінні, алкоголі, наркотиках є нераціональними. Але і раціональні при гіперпотребі стають нераціональними наприклад сидіння сутками за комп’ютером.

  • За царствами: індивідуальні та групові. Перші – притаманні одній особистості, другі – групі людей. Тут потрібно вказати, що індивідуальною, потреба є для самої особистості, оскільки дана особистість не підозрює про потреби інших особистостей.

4 коментарі

Ольга Мороз
Я, дещо подумала, і хочу уточнити. Наші потреби виникають, хто б що не говорив, ще в дитинстві. Тому якщо акцентувати увагу дитини на нижчих потребах (їді, потреби в одязі, відмінних від загальновживаних) не розказуючи про вищі потреби (духовні, потреба у відчутті Господа Бога), в дитини утворюється вакуум в потребах, а як відомо «свято место пусто не бывает», утворюється замінник потреб, така людина кульгає на «милицях». Але не потрібно думати, що людина втрачена для суспільства, втрачений лише дорогоцінний час.
Адам Чесноков
У мене є така астрологічна теорія, що головна потреба людини — це мати необмежені можливості. Поясню більше: древні астрологи називали Юпітер «велике щастя», а Юпітер це розширення можливостей. Дивіться: науковий прогрес, гроші, реалізація у сімейному житті і народження дітей, потяг до релігії, війни, революції — це все потреба мати нічим необмежені можливості. Гроші… Гроші — це папірці, але люди їх люблять, бо чим більше грошей — тим більше можливостей. Діти… Діти — це продовження нас самих, тобто ми хочимо таким чином зберегти себе у матеріальному світі після смерті. Потяг до релігії — це прагнення зберегти себе після смерті у світі духовному, тобто людина боїться втратити можливості і бути ніким. Найбільше до церкви ідуть старі люди, бо вони бачать, що земне життя вже не дасть їм бажаної свободи.
У кожного свій шлях до Бога. Я вважаю, що більше почав розуміти Біблію, вивчаючи астрологію. Вивчаючи астрологію, почав розуміти, що є Вищі сили, які нам важко збагнути. А про тих «побожних», які ходять до церкви і до різних сект скажу так: вони часто далекі від Бога. Думають, що посвятивши ковбасу і випивши «півлітру» після проповіді, стануть ближчими до Бога. Справи потрібно робити добрі, бо лише так можна наближитися до Творця.
Ольга Мороз
Я вважаю, що наші потреби залежать від базового емоційного стану особистості. Це дещо однобоко, але мій досвід говорить, що чим вижчий емоційний стан, тим ближче ми до Господа Бога і процес творчості робить нас Сотворцями, не культурно, але скажу, особистість переживає естетичний оргазм. Як співається в одній пісні: Господь, лиши мені свій афтограф, я похвастаюсь Діснею!
Соломія Чир
Україномовний матеріал про Маслоу і його піраміду потреб є у №12 журналу «Експеримент»
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте