Здорових не існує, бувають недообслідувані

Існує простий тест, але результат може змінити Ваше ставлення про себе, розширити свій кругозір. Отже, з чотирьох запропонованих елементів виберіть три, відкинувши один зайвий, ось вони:
дерево, кущ, людина, книга.
Нагадую, один елемент потрібно відкинути.
            Якщо Ви узагальнили предмети по основним ознакам, наприклад, книгу відкинули як неживий предмет або людину, узагальнивши, що дерево, кущ і книга мають листки то у вас в результаті стресу може виникнути біполярний психоз. Якщо ж Ви узагальнили іншим чином, тобто ознака відсутня, наприклад, людина читає книгу під деревом, то у Вас під стресом розвинеться шизофренія. Розшифрую діагнози.
            Біполярний психоз, розлади настрою. Біполярний буквально означає – той, що має два полюси. В випадку психозу означає два протилежних за своєю суттю процеси: маніакальний та депресивний. Маніакальна стадія психозу характеризується афективними порушеннями в виді безпричинного підвищення настрою, грайливості, особистості багато шуткують, вважають себе вдалими акторами, художниками, письменниками. В цій стадії люди часто влаштовуються на роботу вважаючи, що здатні на більше ніж є насправді. Або ж кидають роботу з ціллю зайнятись творчістю. Скорочується тривалість сну до 4 годин, при чому, цього для особистості достатньо, вона вважає, що якщо спати більше, то можна проспати життя. Підвищується статевий потяг, що призводить до випадкових стосунків. Мова і жести пришвидшуються, загальний стан збуджений. Біполярний психоз передбачає і депресивну стадію протікання хвороби. Відзначається зниження настрою, мова і рухи уповільнені, можливе перебування в одній позі протягом довгого проміжку часу. Знижується загальний психічний тонус. Можливе безсоння або сон поверхневий. Хворі жаліються на душевний біль, нудьгу. В такому стані можливі суїцидальні думки і навіть дії спрямовані в це русло. Роздуми про минуле життя розглядається як череда невдач і помилок, майбутнє – безперспективне і туманне. Самооцінка різко знижується, відчуття непотрібності, нікчемності, немічності.
            Потрібно уточнити, що у деяких людей відзначається тільки одна із стадій. Але їх об’єднує одна спільна риса – зацикленість. У творчості це відзначається роботою над одним твором на протязі значно довшого часу ніж цього потрібно або малюнками одного і того ж портрету декілька десятків разів. Такі особистості узагальнюють таким чином: «крокодил вищий ніж зеленіший, оскільки високий він по всій довжині а зелений лише зверху». Це узагальнення по типу речей.
            В проміжках між стадіями психозу, особистість практично здорова, зникають майже всі психопатологічні симптоми та дефекти особистості.
            Шизофренія – психотичний розлад, при якому відзначається елементарне розщеплення між функціонуванням почуттів, відчуттів, з одного боку, та функціонуванням мислення та пізнання – з іншого. Психіатри розрізняють декілька різних форм шизофренії, але я зосереджу увагу на особливостях що притаманні їм усім, а саме: деградація з попередніх рівнів соціального, когнітивного та професійного функціонування. Розлади мислення, розлад особистого Я, втрата адекватного сприйняття дійсності, галюцинації, часто слухові (чують голоси). Узагальнення проходить по класу речей. Наприклад, «…летели облака, летели высоко как мамина рука, как папино трико…» (група ДДТ) або «…ее брови как сон тишины…». Потрібно уточнити, що шизофреники самі талановиті особистості, оскільки їхні ідеї знаходяться на межі дисциплін, що веде за собою нові, дійсно визначні відкриття.
            Оскільки я зачепила таку тему, скажу ще декілька слів про епілептиків. Вони мислять таким чином: речення в реченні. Наприклад, «Прийшла весна, вона любила зривати квіти, падав сильний дощ», тоді як простіше це можна передати двома реченнями: «Прийшла весна, падав дощ. Вона любила зривати квіти». Причому речення можуть бути зовсім не пов’язані як за змістом, так і за часом, як наведено у прикладі.
            Пам’ятайте приказку «Сам собі не доктор», тому не шукайте собі хвороб.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте