Особа, індивід, особистість, індивідуальність

Уявіть три круги один в одному, від меншого до більшого. В найменшому вписано «Особа», в середньому «Індивід», а в найбільшому «Особистість». При чому, більше коло, включає в себе поняття меншого.
Особа– представник виду homosapiens, з усіма узагальненими і притаманними цьому біологічному виду характеристиками: зовнішній вигляд, анатомія, генетика, фізіологія, психіка.
Індивід– уособлений, даний, виокремлений представник homosapiens. Індивід має не тільки зовнішній вигляд та анатомію, а й фізіологію, свідомість, власне Я, психологічні процеси, що є як зовнішніми так і внутрішніми, єдність біологічних та соціальних чинників розвитку.
Особистість– термін настільки складний і багатогранний, що на даний момент існує більше 50 літературних опреділень цього терміну. Я вважаю, що це індивід з притаманними лише йому психологічними і психічними характеристиками. Цей термін краще розглядати з позиції теорій особистості, так як для кожного автора, що висвітлює дану тему важливим є теоретичне підґрунтя і емпіричні дані, що підтверджують власну теорію.
1.теорії типів особистості: найстарша, відома людству, теорія Гіппократа, який говорив, що існує чотири типи особистостей: сангвінік, холерик, флегматик та меланхолік. Вони всім відомі, тому їх характеризувати не буду. Ще одним представником теорії типів особистості був В.Г. Шелдон, який вважав, що існує три типи особистостей: ектоморфний (худа зовні особистість), мезоморфний (мускулиста особистість), ендоморфний (повна особистість), що мають три основних компоненти темперамента: вісцеротонія (любов, спокій, радість від спілкування), соматотонія (здатність до поставлення цілей, енергійність, спортивність) і церебротонія (стриманість, тривожність). Та Кречмер, що говорив про три основні типи: пікнік (коренастий), астенічний (худий), атлетичний (мускулистий). Теорії Шелдона та Кречмера характеризуються кореляцією між морфологією, фізіологією та психологією. Підхід Карла Юнга хоча і належить до психоаналітичних теорій, але його акцент на інтроверт – екстраверт  типах, належать саме до цієї класифікації.
2. Теорії рис особистості. Відрізняються від теорій типів тим, що представники шукали відмінні риси між особистостями, тоді як теорії типів – спільні. Перші спроби привели до накопичення емпіричних даних, що не мали практичного застосування. З більш сучасних теорій можна виділити теорію Р.Б. Кеттела, що говорив про глибинні риси, що налічуються в особистості досить багато, і які структурно впливають на поведінку особистості. Він складав індивідуальну матрицю рис, з допомогою якої можливо робити прогноз поведінки особистості.
3. Психодинамічні та психоаналітичні теорії. Класичними вважаються теорії Фрейда та Юнга, соціальними є теорії особистості Адлера, Фромма, Хорні, сучаснішими є теорія Перлза. В цих теоріях є багато нюансів, розбіжностей та акцентів, але спільним є погляд на те, що особистість розвивається під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів, поступово на протязі усього існування особистості. Велике значення відводиться мотиваційній сфері, мотиваційним синдромам – характеру.
4. Біхевіоризм. Основним поглядом є вплив научіння на дослідження особистості. Ця теорія стимулювала дослідників розглянути проблему розвитку особистості: як особистість, що проявляє стійкі типи, риси або динаміку розвивається отримуючи випадкові підкріплення з оточуючого середовища.
5. Гуманізм. Течія, що виникла як реакція на домінування біхевіоризму та психоаналізу. Представниками гуманізму є Маслоу, Роджерс, Франкл. Акцентували свою увагу на феноменології, де першочерговим вважається суб’єктивний психічний досвід, на холізмі, що протистоїть редукціонізму біхевіоризма, і на прагненні до самоактуалізації. Проблемою цієї течії вважається наукова перевірка багатьох теоретичних понять.
6. Теорії соціального научіння. Майже всі теоретичні розмірковування стосуються проблематики кореляції між впливами зовнішнього середовища з внутрішніми задатками. Однак, погляди на особистість розглядається в соціальному контексті. Провідним теоретиком є Альберт Бандура. Вважав, що хоча научіння є визначальним у розвитку особистості, але не єдиною потребою, як простого зв’язку між стимулом і випадковим підкріпленням.
7.  Інтеракціоналізм. Ця позиція еклектична, тобто, допускає, що деяка доля істини існує в усіх вище перечислених течіях, що є більш вузьконаправленими. Вважається, що особистість виникає при: взаємодії певних якостей, їх кореляція; неодмінне існування свідомості (знання, уміння, навики), підсвідомості (несвідомі психічні процеси) і самосвідомості (усвідомлені психічні процеси); власне Я; поведінкові тенденції; здатність до научіння; мотиваційна сфера; ієрархія потреб.
            (Вікіпедія) На думку Л.І. Божович, можна виділити два критерії особистості, що сформувалася:
  1. Людину можна вважати особистістю, якщо в її мотивах існує ієрархія в одному певному сенсі, а саме якщо вона здатна долати власні спонукання заради чогось іншого. У таких випадках кажуть, що суб'єкт здатний до опосередкованої поведінки. При цьому передбачається, що мотиви, по яких долаються безпосередні спонуки, соціально значущі.

  2. Здатність до свідомого керівництва власною поведінкою. Це керівництво здійснюється на основі усвідомлених мотивів-цілей і принципів.


            Я, відносячи себе до психологів інтеракціоналізму вважаю, що з цими критеріями можна посперечатись, оскільки, «мотиви в яких існує ієрархія» — особистість сама рішає ієрархію своїх мотивів, це є динамічна складова а не константа, реалізуючи одні мотиви, особистість переходить до інших. «долати власні спонукання заради чогось іншого», питання ЧОГО? І хто це має рішати, хтось інший? Не факт, що мотиви стають соціально значущі. А щодо другого критерію – усвідомлення мотивів-цілей і принципів є однією з складових самосвідомості, але не єдиними її показниками.
            Вернемось до трьох уявних кругів, які ми намалювали у свідомості на початку. Діаметром цих кругів буде індивідуальність – риса, що притаманна лише даній особистості, яка характеризується: рівнем коефіцієнту корисної дії мозку, відповідальністю за свої дії, здатністю до прийняття рішень, вольовою складовою (уникнення установок), особистою гідністю (рівень вихованості, самооцінка), система інтересів та цінностей.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте