Генератор, організатор, виконавець

               В залежності від зовнішньої соціальної спрямованості особистості поділяються на три класи: генератори, організатори та виконавці. По ієрархічній структурі вершиною піраміди є генератори, серединою – організатори, а дном – виконавці. Розглянемо чим вони відрізняються. Генератори – еліта нації, що характеризуються виникненням в особистостей якісно нових, цікавих ідей, які мають теоретичну і практичну цінність для суспільства. Потрібно уточнити, що ідеї можуть бути перехідними, тобто бути основою для переходу знань, умінь або навичок на вищий щабель. Генератори мають одну дуже цікаву особливість – вони здатні об’єднувати навколо себе однодумців, створюючи колектив. Організатори – особистості, що здатні розробити план втілення ідей в реальність. Вони забезпечують колектив засобами, що потрібні для розвитку даної ідеї. Саме від них залежить чи ідея буде реалізована чи залишиться на рівні фантазування. Виконавці – особистості, що здатні виконати чіткі накази без власних міркувань. Це дуже важливо, оскільки ідеї, згенеровані вищими ієрархічними структурами можуть мати декілька етапів, глибин. Виконавці не завжди можуть зрозуміти чим керуються генератори переслідуючи поставлені цілі, тому дуже важливо виконати пункти, розроблені організаторами і затверджені генераторами.
            Наведу приклад спільної роботи класів особистостей, який мені дуже подобається. Про нього розказував М.Н. Задорнов. Отже, декілька студентів згенерували запитання, чи гиря яка в них була проламає каналізаційний люк, якщо її кинути з четвертого поверху? Чим, якими мотивами і потребами вони керувались, невідомо але гирю вони таки кинули. Не попали. Спустились на вулицю, забрали гирю але експеримент був не завершений. Вони, щоб не привертати уваги вахтера, прив’язали гирю шнурком до труби опалення. І шнурок і труба витримали, а то довжина шнурка виявилась закороткою і гиря з тріском розбила вікно першого поверху. Що відбувалось потім не так важливо для розуміння ситуації. Поясню в чому ж річ. Генерація ідеї явно була присутня, хоча вона і не відзначалась суспільною користю, а от робота організаторів була відсутня, оскільки саме вони мали забезпечувати розрахунок довжини шнурка. А от виконавці зразу найшлися, які навіть не задалися питанням про потребу генераторів щодо отримання відповіді на цей експеримент. А от про наслідки хто має думати? І хто має за них відповідати? Пам’ятайте, відповідальність лежить на генераторах. В нас в суспільстві за все відповідають виконавці, хоча вони розвинуті таким чином, що виконуватимуть накази  майже любого, хто їм наказуватиме, особливо якщо це авторитетна людина.
            Потрібно знати, що генератор, організатор або виконавець це фази розвитку особистості. Теоретично кожен виконавець розквітнувши  має потенційну можливість стати не тільки організатором, а й генератором – елітою суспільства. На це треба затратити час, енергію і застосувати методи розвитку особистості. Методи розвитку генерації на загально суспільному рівні ще не розроблені, вихованням їх займаються в сім’ї самостійно або наймають педагогів, що цілеспрямовано розвивають характеристики притаманні еліті. Організаторські здібності, зазвичай, розвиваються в колективі, що передбачає не тільки наявність навиків а й присутність досвіду. Розвитком виконавицьких характеристик займається школа. Нажаль, саме вона гальмує розвиток творчості та позитивного світосприйняття, оскільки займається нав’язуванням чужої волі ще не сформованій особистості. Особистість, що здатна самостійно генерувати, організувати і виконати, реалізувати ідею називається Людиною Свобідної Волі.
            Є нації в яких переважають певні класи особистостей, наприклад, найбільший відсоток генераторів присутній в слов’ян, саме тому інші нації стараються переманити цю частину генераторів за кордон. Проблема ще в комплексі меншовартості, оскільки заробіток в порівнянні з зарплатнею, що мали б отримувати генератори, мізерний. Найбільший відсоток організаторів присутній в євреїв. Вони, правда, в останні кілька століть намагаються зайняти місце генераторів. І виконавці – японці, в них кожен займається своїм ділом, якщо кафе спеціалізується на каві, чай продавати вони н будуть. Людей Свобідної Волі на даний момент одиниці.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте