Методи розвитку дитини

                Основним видом розвиваючих факторів розвитку дитини є гра. Вона розвиває розуміння правил гри, яких потрібно дотримуватись, що розвиває вольові акти та послух. Гра також розвиває увагу, потрібну в подальшому для змоги засвоєння знань у школі. В віці 2-3 років в дитини ще відсутнє узагальнення, наприклад, даючи дівчинці дві ляльки, можна спитатись, що в них є спільного. Дитина не здатна буде відповісти на це запитання. Нажаль, узагальнення відсутнє в, так званих, «темних», на протязі всього життя. Для того, щоб відрізнити «світлого» від «темного» потрібно провести доволі простий тест. Потрібно скласти обидві руки перед собою, правою робити круг проти часової стрілки, лівою – за часовою стрілкою. Темні зазвичай крутять руками в одному напрямку, в них немає ідентифікації, що вони роблять щось не так. Але не потрібно розчаровуватись в дитині, оскільки це поняття «темний» зазвичай є етапом розвитку, і часто такі люди є гарними аналітиками. «Світлі» – зазвичай гарні генератори і синтезатори ідей. Якщо, все таки, не вдається крутити руками в такому положенні, можна попробувати крутити руками таким чином: права зверху, ліва знизу, круги мають бути горизонтальними, правильність виконаних дій буде значити, що дитина здатна до розуміння згенерованих ідей, та шляхи їх генерації. Якщо і таким чином, не вдається керувати руками, тоді потрібно пробувати вимальовувати горизонтальні вісімки обома руками одночасно.
            Основним методом розвитку дитини має бути бесіда. Для розвитку дитини застосовують перекази казки зі зміною  особою, наприклад, якщо казка від імені автора, то дитина має розказати її від свого імені. І навпаки, тоді гра називатиметься «крісло автора». Можна придумати продовження казки. Діти 6-8 років здатні до узагальнення предметів за схожістю, але не завжди можуть охарактеризувати ознаки притаманні даній групі, саме це потрібно розвивати. Також важливим елементом розвитку є розуміння порівнювальних елементів та явищ: велике – маленьке, розрізнення кольорів та їх відтінків, пори року, їх характерні ознаки. Для розрізнення звуків використовують гру «які звуки повторюються?» або «кола на воді», задається слово, якомога довше, а дитина повинна придумати слова, що починаються з запропонованих букв даного слова. Можливо застосувати спрощену модель гри, пропонується слово, дитина мусить запропонувати слово, яке починається з кінцевої літери цього слова.
            В цьому віці важливим є вміння давати визначення предметам, їх характеристика та сфера їх застосування. Та обернена гра – відгадати предмет по його ознакам. Для прояснення внутрішнього світу дитини можна використовувати гру «доповни речення».  Складнішим є продовжити розповідь. Також можна грати в гру «від конкретного до загального» – до видових понять дібрати родові. Наприклад, шапка, штани, куртка – це одяг. Або навпаки, до родових понять дібрати видові. Ще розвиваючою грою є «вилучення зайвого предмета», три-чотири предмета, що можливо поєднати за певною ознакою, і один зайвий. Гра, що розвиває розуміння явищ, предметів, їх функцій є змоделювати десять речень з заданим словом, називаючи якомога більше призначень предмета.
            Для розвитку синтезу можна використовувати пазли. Спочатку вони мають бути великими  і на спеціальній підставці з цим самим малюнком на підставці, щоб дитина зрозуміла правила даної гри і орієнтувалась в постановці задачі. Для розвитку логічного мислення можна запропонувати сюжетні картинки, що запропоновані не попорядку, перед дитиною ставиться задача встановити сюжет, і розповісти що в ньому відбулося.
            Основним завданням сучасної школи вважається розвиток логічного мислення, а не творчості, тому і підхід до навчання відповідний. Одним з методів розвитку пам’яті є вивчення віршів. Якщо «темні» здатні до подібного навчання, то «світлим» легше написати власний вірш, ніж вивчити запропоновані. Але одним з важливих стимулів до навчання є вмотивованість учнів. Високий рівень мотивації присутній лише у 5% учнів, середній – 30%, низький відзначається в 65% учнів. Суть мотивів складає сукупність усвідомлюваних потреб, змісті цілей, в характері зв’язків і відношень між ними. Зміст домінуючих потреб та мотивацій в учнів різний. Розрізняють внутрішні та зовнішні мотиви. Внутрішніми є власні спонуки, розуміння того, що без знань не можливо стати добрим спеціалістом. Зовнішніми спонуками є вимоги, що поставлені батьками, вчителями, суспільством. Також потрібно пам’ятати, чим вищий рівень уваги, тим вищий рівень засвоєння знань.
            Щодо першокласників, можливо сказати, що з поданих двох предметів одні бачать тільки спільне, інші – тільки різницю. В учнів 9-12 років знання ґрунтуються на власному досвіді, а не на науковому. В цьому віці розвиток варто сконцентрувати на аналогіях, позитивне-негативне, правдоподібно-неправдоподібно, доцільно-недоцільно, оригінально-неоригінально, «запам’ятай та змалюй низку геометричних фігур», уяву та фантазію слід розвивати за допомогою гри, що передбачає розпізнавання загаданих слів за допомогою жестів та міміки.
            Варто пам’ятати, що розвиток дитини в Ваших власних руках!

5 коментарів

Катерина Вілігорська
Тільки останніми роками в цієї вікової категорії синдром гіперактивності.
Ольга Мороз
Слухи про гіперактивність не безпідставні, а Америці почали дітям давати ліки, що «притуплюють» активність психіки
Олег Герман
Що за дурниці? Які саме препарати? Для чого? Скільки таких випадків зареєстровано і чи є дані про ефективність цього методу?
Засоби, що «притуплюють» активність психіки називаються нейролептиками, але для їх застосування мають бути строгі покази.
Олег Герман
Якщо є якісь одиничні випадки, то не варто так впевнено безапеляційно подавати їх, ніби вони визначають тенденцію. Однак, залишки радянського мислення дозволяють будь яку маячню видавати за беззаперечний факт, якщо при цьому зробити словесну приставку: «так роблять в Америці».
А я тут згадав слова одного великого американця Джорджа Карліна і хочу поділитися з читачами:

«Есть ещё кое-что от чего я устал. Я говорю обо всей этой нелепой херне которую все мы слышим в последнее время! О Детях! Это всё о чём сейчас твердят в этой стране! „Дети! Помогите детям! Что случилось с детьми? Спасите детей!“
Знаете что я об этом думаю? На х… детей!

Всем этим Мамочкам Папочкам, которые думают, что они млядь настоящие герои, это не понравится… Но кто-то должен сказать вам правду ради вашего же блага!

Ваши дети слишком избалованы, Вы превращаете их в объекты поклонения. Детский фетиш — это не нормально! И не нужно мне этих соплей: „Ну, я люблю своих детей!“ Катитесь к черту! Все любят своих детей! Это не делает вас особенными! Джон Уэйн Гейси(американский серийный убийца) любил своих детей! Они у него все были закопаны во дворе, рядом с гаражом!

Я говорю об этой бездумной шумихе в средствах медиа, об этой неврастенической тяге к тому, чтобы весь мир крутился вокруг детей! Так не должно быть! Слушайте! Есть несколько вещей которые вам нужно знать о детях!

Во-первых: Далеко не все из них симпатяги! Если повнимательнее присмотреться, то некоторые из них достаточно некрасивые! А от некоторых ещё и пахнет плохо! В частности от самых маленьких, какой-то смесью мочи и грудного молока.
Во-вторых! Не все дети умные и сообразительные! С детьми всё как и с остальными людьми! Несколько победителей, и целая куча неудачников! Большинство детей бездарные неудачники, которые ничего в жизни не добьются! И вы не сможете их от этого уберечь!

Так что оставьте их в покое, хватит бегать вокруг них, потому что так вы сделаете из них неженок! Сегодняшние дети такие изнеженные! Всё потому что слишком много внимания стало уделяться их безопасности! Пластиковые бутылочки для лекарств, огнеупорные пижамы, детские ремни безопасности и сидения в машинах, и шлемы! Шлемы для велосипедистов, скейтбордистов, бейсболистов! У детей теперь есть шлемы для любого занятия кроме ананизма!

Взрослые отняли у детей всю радость детства, лишь для того чтобы спасти несколько тысяч жизней! Жалкое зрелище! Жалкое! Эти детоугодники, изнеженые, пидерастичные родители растят целое поколение таких же изнеженных пидерастичных детей которым не разрешают даже иметь игушки из вредных материалов! Игрушки из вредных материалов! А что случилось с естественным отбором? Выживает сильнейший? У ребёнка который проглотит слишком много игрушечных шариков никогда не вырастут свои и он не сможет иметь потомства! Проще некуда! Природа! Природа лучше знает!

Мы спасаем слишком много жизней в этой стране! Всех возрастов! Природе нужно позволить делать свою работу,
избавляться от слабых больных и никчёмных людей, не мешая ей всякими подушками безопасности и бейсбольными шлемами! Просто думайте об этом как о пассивной евгенике!

Вот вам ещё кое-что из никчёмного дерьма! Школьная форма! Плохая идея! Идея о том что школьная форма помогает соблюдать в школе порядок! Разве все эти школы и так мало вредят заставляя детей думать одинаково? Теперь они хотят чтобы они и выглядели одинаково?
Ещё кое-что о детях, и неправдоподобных слухах о них, о том что против многих табачных компаний выдвинуты обвинения в том что дети начали курить! Слушайте! Дети начали курить не потому что верблюд в солнечных очках сказал им так сделать! Они начали курить по той же причине что и взрослые! Потому что это помогает снять тревогу и депрессию! Вы бы тоже были в тревоге и депрессии, если бы вам приходилось мириться с этими жалкими, ненадёжными, мешающими, жопоголовыми родителями! Которые записывают вас в колледж ещё до того как вы научились понимать с какого края детской кроватки пахнет хуже! Потом они забивают вам голову какой-то ерундой, после чего через весь город тащат вас к какому-то бессмысленному зданию! Лига малышей, скауты, плаванье, футбол, карате, пианино, кройка и шитьё, рисование, колдовство. Есть даже кружки для детских знакомств! Дети даже знакомятся теперь по расписанию! А что случилось с „покажи мне свою пи-пи а я покажу тебе свою?“ Неудивительно что дети начали курить! Это помогает! Не так как „трава“, но эй! Невозможно получить всё! И вы знаете что это правда! А родители бросают своих детей в это пекло!

Я лично думаю что, каждый день всем детям выделять часа 3 на грёзы! Обычные грёзы! Вам самим бы тоже от них хуже не стало! Просто посидеть перед окном, потаращится на облака! Приятное занятие!...»

В чомусь маячня, але далеко не у всьому…

Ольга Мороз
Я дивилась передачу (американську) про випадки гіперактивності у дітей, і вважаю, що ліками «годують» дітей, які заважають батькам сидіти, наприклад, за компом, читати книжку, і звичайно ж грезыти… Якщо дорослі хочуть політати в облаках, дітей можна підкинути на деякий час дідусеві з бабусею, які мають бути носіями сімейних цінностей, які мають час і бажання тратити свій особистий час на дітей. Я не вважаю, що над дітьми треба «труситися», але в сучасному темпі життя середньостатистичний батько тратить 15 хв в сутки на дитину, тому дитина залишається на одинці зі своїми стресами, звідси і тютюнопаління. Як видно з вищеподаної статті, він або забув, що сам був дитиною, або не любить своїх батьків (причини можуть бути різними, від батьківського гіперконтролю до батьківської прохолодності). А батьком йому, явно, рано бути. Дитину треба любити, поважати думку, розвивати самостійніть, і саме головне — не забувати про своє особисте життя…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте