Забобони

                Забобони – це асоціативна здатність особистості реагувати на предмет, явище, дію з упередженим відношенням. Забобони бувають індивідуальні і суспільні. Індивідуальні забобони формуються в процесі життєдіяльності як елементи установок, які формуються на основі асоціацій, що іншими або релігійними людьми вважаються безпідставними і не обґрунтованими. Наприклад, один мужчина мав машину, а в той день коли поставив трос для буксування машини – попав в аварію. Після цього він почав вважати, що це погана прикмета. Інша справа полягає з суспільними забобонами. На даний час система забобонів розсипалась, оскільки рушилась ієрархія носіїв цих знань. Сучасне слово, що описує носіїв цих знань – екстрасенси. До християнізації існувала строга ієрархія екстрасенсів. Існували особистості, що позиціонували себе як Білі Знахарі. Основною їх характеристикою була нездатність передавати знання, вміння, навики наслідувачам. Вони вважали, що є носіями і передавачами Господньої енергії, і «це не сумка, яку можна передати». Інша ієрархічна  структура в народі називалась Чорною, оскільки самі представники говорили «не знаю звідки в мене енергія, але за те, як я нею розпоряджаюсь я відповім на Божому суді». Такі представники не тільки здатні були передати знання, а й більшість з них не могли спокійно померти, не передавши їх. Існувало три ієрархічні сходинки, дном яких були Знахарі (Травники). Вони допомагали людям травами та порадами. Вищою сходинкою вважались Відьмаки і Відьми (ведьма – ведающая мать). Вони здатні були передбачати майбутнє, користуватись артефактами, створювати амулети та обереги. Верхівкою даної ієрархії були Ворожбити (в-Ар-Ра-Жить, де Ар – одиниця творчості, Ра – суть, сіль, стержень знань, та в-Ар-Ра-ж-быть) та Волхви. Вони не тільки створювали артефакти, а й здатні були змінити долю не тільки однієї людини, а й переконання цілих народностей. Їх створювали під дією різних речовин та трав. Це міняло психіку, сприйняття та вміння вибраних особистостей. Існує заговор, угода, яка укладається з батьком майбутнього Ворожбита, яка є нерушимою. Вважається, в більшості випадків, що з матір’ю ця угода не дійсна.
            Але вернемося до забобонів, якщо Ворожбиту насниться чорний кіт, який пустим відром розіб’є дзеркало, то хочемо ми цього, чи ні, будемо остерігатися цієї події. До речі, вони чітко і популярно могли описати джерела, з яких взялися ті чи інші забобони, міри перестороги, та засоби уникнення негативних подій. Коли стригти волосся, як поводитись коли розіб’ється дзеркало, заборона вітатись і подавати руку через поріг, сідати перед подорожжю, все це суспільні забобони, відомі всім. Часто жінки, які хочуть завагітніти, п’ють з кружок вже вагітних жінок, сідають на місця на яких сиділи вагітні.
            На даний момент існує велика кількість людей, що критикують забобони, пояснюючи, що віра в те, що розбите дзеркало до нещастя безпідставна, оскільки воно в давнину дорого коштувало. Але, якщо подивитись в середину трьохгранної дзеркальної піраміди, це може зашкодити психічному здоров’ю особистості, саме тому не можна дивитись в відображення розбитих шматочків дзеркала. Віра, що чорний кіт, який перебіжить дорогу – до нещастя, сягає у сиву давнину, коли люди вірили в магів-перевертнів. Вважалось, що деякі Відьми або Відьмаки здатні до обертання на тварин.
            Як вже зазначалось, Ієрархія рухнула, а з нею і система вірувань, а сучасні релігії не дозволяють відновитись цій структурі. Звичайно, це справа кожного вибирати вірити чи ні в забобони, але їх існування і в наш час підкреслює їх значущість в житті кожного. 

1 коментар

Святослав Вишинський
Дехто вірить за «бомбони».
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте