Свідомість особистості

Свідомість– психофізіологічний стан особистості, що відображає відчуття і почуття, реагує на стимули та подразники, де відбуваються мисленнєві процеси, ідеї, планування, образи, який базується на розвинутій мовленнєвій структурі, і залежить від словникового та понятійного апарату особистості. Свідомість – це ще один рівень психіки. Психіка (оскільки немає загальноприйнятого визначення а лише функціональний опис) – апарат антиципації (передбачення) майбутнього, на основі відображення теперішнього, з метою адаптації. Свідомість поділяється на рівні: надсвідомість, передсвідомість, самосвідомість, Я-концепція, підсвідомість.Надсвідомість – рівень свідомості, що відображає зв'язок особистості з духовно вищими  ієрархічними структурами, так звана божественна пуповина. Вона забезпечує процес творчості, натхнення, розвитку особистості, отримання Дару. В древні часи цей зв'язок ототожнювався з появою Музи, яка забезпечувала і підвищувала потенційні можливості автора. Передсвідомість (несвідомість) – рівень свідомості, куди записуються вся сукупність психічних актів, явищ і станів, що мають напрацьований характер і не потребують безпосередньої психічної участі особистості. Наприклад, написання букв, коли особистість закінчує роздумувати над написанням букв, а вникає в зміст написаного, утворюється власний, притаманний тільки їй почерк, тобто, формується психологічна модель почерку. В передсвідомість переходить не тільки ходьба, почерк а й моделі поведінки в сім’ї, з друзями, в колективі, емоційні моделі. Самосвідомість – рівень свідомості, що відображає здатність відокремлювати власну Я-концепцію від навіяної, переконливої інформації, що надходить з зовнішнього середовища. Я-концепція простими словами відповідає на питання «що я маю?», тоді як самосвідомість це перечислення процесів, що усвідомлюються особистістю. Психологи поділяють Я-концепцію на три структурні елементи:
1) когнітивний – характеризує зміст уявлень про себе, а саме за часом: Я-минуле, Я-теперішнє, Я-майбутнє і Я-динамічне; Я-ідеальне, Я-реальне та Я-зразкове. Потрібно уточнити чим відрізняється ідеал від зразка. Вважається що ідеал крихкий, це ілюзія, оскільки ідеалу пробачають усе, навіть великі недоліки, на відміну від зразка, який при навіть маленькій щербинці розсипається на друзки. Різниця між Я-зразкове та Я реальне належить сфері Я-ідеальне. Великі розбіжності між ними ведуть до внутрішніх конфліктів, суперечностей та заниженої самооцінки. Також в деяких особистостей існує Я-маска, що виконує регулятивну та захисну функції. Коли в особистості відбувається не достаток інформації з зовнішнього середовища формується Я-фантастичне.
2) емоційно-оцінний – проявляється в емоційному відношенні до себе, окремих сторін своєї особистості, і виражається в системі сомооцінок. Самооцінка – система цінностей особистості, що оцінює себе за певними критеріями, шкалами, так і узагальнено. Самооцінка поділяється психологами за такими параметрами: за рівнем (висока, середня, низька), за співвіднесенням з реальними успіхами (завищена, занижена), за особливостями побудови (конфліктна, безконфліктна). Емоційний стан особистості і суспільства потребує додаткових пояснень і буде розглянутий мною окремим блоком.
3) поведінковий – який є наслідком і похідним перших двох компонентів, і виражається у поведінці.
            Підсвідомість – сфера свідомості куди витісняються всі травмуючі події, явища, конфлікти, суперечності, потяги, що відбулись у свідомості особистості. Найвідоміший психоаналітик З. Фрейд надавав сексуального забарвлення підсвідомості, тому зараз з усмішкою говорять «обмовки і обпіскі Фрейда». В підсвідомість витісняється різниця Я-зразкове (здебільшого це бажання) та Я-реальне (здебільшого існуючі установки), якщо різниця разюча, між ними прірва, а потяг до Я-зразкове досягає вершини за рахунок зовнішніх вимог, наприклад, батьків, дітей, начальства, одним словом оточення, тоді виникає внутрішній конфлікт, що витісняється у підсвідомість. Ця формула стосується не тільки потягів, а й подій, явищ, суперечностей, в такому разі вони стираються з пам’яті захисними механізмами і витягнути їх у свідомість можливо, наприклад, гіпнозом. Самі вони повертаються у вигляді снів-жахів, снів-віщунів, снів-повторів.
            Протилежним поняттям до свідомості є псевдосвідомість. Псевдосвідомість – уявна система світобачення протубірантів. Протубірант – імітація людини, з зовнішніми характеристиками особистості, без внутрішнього наповнення змістом імітованої свідомості. По простонародному двійник, який грішить по відношенню до оточуючих. Для того, щоб пояснити, що ж таке протубірант, потрібно розповісти легенду створення протубірантів. Ось вона: В час коли Перші Боги покинули наш Простір, їхні Послідовники зібрались всі разом і зрозуміли, що живуть не по Кону, залишеному їм Першими, а значить грішать. Було вирішено недосвідченими,  створити двійників, на яких би повісили всі гріхи. Не знали нерозумні, що ці двійники почнуть множити їхні гріхи в геометричній прогресії. А зрештою двійники навчились брати тіла своїх реципієнтів, і ніхто вже не відрізняв де реципієнти де протубірант, оскільки зовнішній вигляд вони мали однаковий, відрізняючись тільки, наприклад, кольором очей, або кольором кісток (зубів). Вважається, що Послідовники поміняли випромінювання Центру Галактики і це вплинуло на всіх нас. От і легенді кінець, хто зрозумів, той не протубірант.
            Самим відомим протубірантом слов’янського світу став Сталін. Коли він переходив на п’ятий рівень Волхвізму він помер. П’ятий рівень передбачає смерть протубіранта і кровного ворога. По слухам його розтин показав, що на ногах деякі пальці зрослі, викривлення ніг і т.п. Про мертвих погано не говорять, але він ввійшов в історію своїми зачистками, тепер скажу: зачищав він собі подібних, як і Гітлер євреїв. Як відрізнити реципієнта від протубіранта? По плодам древа його – по словам, по ділам, по смакам щодо їжі. Здебільшого вони самі все кажуть, головне вміти питатись.
            Світ прекрасний, варто лише оглянутись. В нас на Землі всі увірували, що вони Безсмертні!!! Красота.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте